Robotteam werkt samen om gebouwen in 3D te printen (video)

Robotici van de Nanyang Technological University in Singapore hebben ambulante robots gebouwd die kunnen samenwerken om grote bouwwerken in 3D te printen.

Een traditionele 3D-printer kan alleen onderdelen maken die kleiner zijn dan zichzelf, omdat de lineaire rails de hele bouwschil moet kunnen omvatten. Het afdrukken van een grote structuur zoals een gebouw vereist een nog grotere portaalopstelling of een enorme robotarm. Dat is duur, en het verplaatsen van de printer of het gebouw later afmaken is erg moeilijk. De ambulante robots lossen dat probleem op door samen te werken en rond te bewegen om het bouwwerk te printen.

Elke robot is een grote arm gemonteerd op een mobiele basis. In plaats van een conventionele eindeffector, hebben de armen een mondstuk voor het extruderen van beton. Het printen van een compleet bouwwerk kan worden verdeeld tussen verschillende robots, die zich van het ene punt naar het andere bewegen en het beton extruderen. Het is in wezen de robotversie van een team van metselaars die een muur bouwen. Hoewel de robots worden beperkt door hoe hoog ze kunnen reiken, kan dit worden opgelost met behulp van steigers zoals gebruikelijk is in de traditionele bouw.

Bron: IEE Spectrum