Robots in beweging (video)

mitsubishu

Een automatisch geleid voertuig (AGV) uitgerust met een robotarm van Mitsubishi Electric maakt het mogelijk om dezelfde robot op meerdere werkstations in te zetten. Het systeem is ontworpen om flexibiliteit te bieden bij assemblagelijnen en de productiviteit van te verhogen.

Een gearticuleerde armrobot kan enorm nuttig zijn bij het uitvoeren van productielijntaken zoals assemblagewerk of het overbrengen, verpakken en sorteren van items vanaf een transportband. Bedrijven die robots gebruiken, waarderen hun flexibiliteit in termen van aanpassing aan verschillende routines en taken, maar het is niet mogelijk voor de robot om eenvoudig door een productiefaciliteit te bewegen om verschillende taken op individuele werkstations uit te voeren.

Daarom hebben Mitsubishi Electric en AGV-fabrikant Mirage een oplossing ontwikkeld die bestaat uit een AGV en een robotarm als een standalone systeem. Deze combinatie biedt gebruikers nieuwe installatieopties, bijvoorbeeld de inzet van een robot op meerdere werkstations.

De AGV kan langs de lopende band bewegen volgens een pad dat wordt gevolgd door magnetische tape. Radiofrequentie-identificatietags worden gebruikt om de AGV te vertellen waar te stoppen, te versnellen of te vertragen. Het is ook uitgerust met veiligheidsscanners waarmee het apparaat kan stoppen als een obstakel onderweg wordt gevonden of als een bestuurder te dicht bij het voertuig komt. Robot en voertuig communiceren via een Mitsubishi Electric PLC waarmee ze kunnen bepalen wanneer de AGV het station heeft bereikt en met de taak kan worden begonnen.