Robot herinnert bezoekers aan veilige afstand

Een robot met vier poten patrouilleert in het Bishan-Ang Mo Kio in Singapore om de mensen te herinneren aan de veilige afstand, zo valt te lezen op de website van The Straitstimes. De robot, die Spot wordt genoemd, zal worden ingezet bij parken, tuinen en natuurreservaten die door de Nationale Raad van Parken (NParks) worden beheerd en bij parken die door stadsraden worden beheerd. De pilot wordt gezamenlijk uitgevoerd door NParks en de Smart Nation and Digital Government Group (SNDGG).

De Spotrobot zal een opgenomen bericht uitzenden dat de bezoekers van het park herinnert aan de maatregelen voor veilige afstand. Hij is uitgerust met camera's, die door GovTech zijn ontwikkeld voor videoanalyse, om het aantal bezoekers in de parken in te schatten. De camera's zullen echter niet in staat zijn om specifieke personen te volgen of te herkennen, noch om persoonlijke gegevens te verzamelen.

Als onderdeel van de twee weken durende proef zal Spot tijdens de daluren over een traject van 3 km in de River Plains van het park worden ingezet en zal het worden begeleid door ten minste één NParks-medewerker. Als de proef succesvol blijkt te zijn, zal NParks overwegen om Spot in te zetten voor veilige afstandelijke inspanningen in het Bishan-Ang Mo Kio Park in de ochtend en tijdens de avondspits.

Oorspronkelijk ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Boston Dynamics, is de vierpootrobot in staat om effectiever door obstakels te navigeren in vergelijking met robots op wielen, waardoor hij geschikt is voor verschillende terreinen. Hij is ook uitgerust met veiligheidssensoren om objecten en personen binnen 1 meter te detecteren en zo botsingen te vermijden.

Omdat de robot vier poten heeft, kan hij effectiever door obstakels navigeren in vergelijking met robots op wielen, waardoor hij geschikt is voor verschillende terreinen. GovTech heeft Spot verbeterd met verschillende functies zoals afstandsbediening, 3D-mapping en semi-autonome bewerkingen om de proef te vergemakkelijken.