Overnachten in een Japans robothotel (video)

Schermafbeelding 2016-03-09 om 12.02.22

In het Japanse Henn-na Hotel bestaat het personeel grotendeels uit robots. Het hotel opende vorig jaar zijn deuren, en kreeg toen in de media veel aandacht. Maar hoe is het om te overnachten in zo’n robothotel? Gideon-Lewis Kraus van Wired nam de proef op de som en boekte een overnachting in het hotel.

In het hotel zijn overal robots te vinden. Zo worden gasten bij de receptie ontvangen door een autonome Velociraptor dinosaurus. Deze robot helpt gasten in te checken en verwijst hun door naar hun kamers. Aangekomen in de hotelkamer wordt je begroet door een andere robot, die op het nachtkastje is geplaatst.

Andere automatisering

Naast robotica zijn ook allerlei andere vormen van automatisering in het hotel te vinden. Zo wordt de kamertemperatuur automatisch aangepast op de lichaamstemperatuur van gasten. Daarnaast wordt geen gebruik gemaakt van een kamersleutel, maar kunnen gasten hun kamer afsluiten of juist ontgrendelen via gezichtsherkenning.

Gideon-Lewis Kraus was overigens niet volledig te spreken over zijn ervaring. Hij stelt dat de robots in het begin leuk zijn, maar na verloop van tijd toch tegenvallen. Zo zou de sfeer in het hotel vreemd zijn door de aanwezigheid van alle robots en is het lastig met de robots een gesprek te voeren, iets wat uiteraard met menselijke collega’s wel mogelijk is.

Verslag en videoreportage

De ervaringen van Gideon-Lewis Kraus zijn hier te lezen. Daarnast heeft de journalist een videoreportage gemaakt van zijn bezoek aan het Henn-na Hotel.

Lees ook
Gevoelige MIT-robot speelt Jenga

Gevoelige MIT-robot speelt Jenga

Onderzoekers van MIT hebben een robot gemaakt die bedreven is in  het spelletje Jenga, waarbij je blokjes uit een toren moet trekken zonder deze te laten omvallen. Menselijke spelers waren al kansloos tegen kunstmatige intelligentie bij abstracte spellen als schaken en Go; nu komen behendigheidsspellen in zicht. De robot bevat een zelflerend algoritme dat...

Gerobotiseerd tafelvoetbalspel

Gerobotiseerd tafelvoetbalspel

Bosch Rexroth en Fraunhofer Academy toonden onlangs op de Hannover Messe een gerobotiseerde versie van het tafelvoetbalspel. Bosch Rexroth ontwikkelde een intelligente robot-tafelvoetballer; Fraunhofer heeft het spel omgebouwd tot een IT-beveiligingstrainer. Bosch Rexroth toonde de robottafelvoetballer KI-cker, die de vier armen aan de ene zijde van...

Onderzoekers laten robot zelfstandig leren onbekende objecten op te pakken

Onderzoekers laten robot zelfstandig leren onbekende objecten op te pakken

Onderzoekers werken aan een systeem dat robots in staat moet stellen geheel zelfstandig te leren hoe zij onbekende objecten moeten oppakken. Hierbij wijst de mens simpelweg een object aan, waarna de robot dit object bestudeert en bepaalt hoe deze kan worden opgepakt. Het systeem wordt ontwikkeld door onderzoekers van het Cluster of Excellence Cognitive...