Milrem Robotics en InnoVfoam ontwikkelen robotbrandweerlieden

Milrem Robotics en InnoVfoam ontwikkelen robotbrandbestrijdingssystemen om brandweerlieden te helpen of zelfs te vervangen in de meest vijandige omgevingen, zo valt te lezen op de website van Business Wire. De gezamenlijk ontwikkelde brandbestrijdingsoplossingen combineren het onbemande grondvoertuig (UGV) Multiscope Rescue van Milrem Robotics en de verschillende brandbestrijdingssystemen van InnoVFoam, met name schuimdoseersystemen en brandmonitoren. 

De brandbestrijdingsrobots worden op afstand bediend door brandweerlieden die op veilige afstand blijven terwijl ze een compleet overzicht van het operatiegebied ontvangen via verschillende camera’s, d.w.z. thermisch en infrarood, en sensoren aan boord van de robot die bovendien gas- of chemische lekken kunnen detecteren.

De brandmonitoren kunnen onafhankelijk van de UGV worden bediend dankzij afzonderlijke camera’s op de UGV en de monitoren, waardoor het voertuig van positie kan veranderen met behoud van een perfect overzicht van de brand. Het systeem kan ook worden aangevuld met aanvullende preventieve en repressieve systemen en autonome functies.

De Multiscope Rescue heeft een maximaal laadvermogen van 1.200 kg en een trekkracht van 21.000 N, waardoor het kan worden uitgerust met een verscheidenheid aan specifieke laadvermogens voor brandbestrijding, waaronder schuim- of watertanks, maar ook vastgebonden drones voor een beter bewustzijn van de omgeving.

Robotbrandweerlieden kunnen eveneens zware brandslangen leveren om gebieden te bereiken en structuren binnen te gaan die niet toegankelijk zijn voor grotere voertuigen of die kunnen instorten bovenop brandweerlieden. In het geval van bos- of landschapsbranden kunnen de robotbrandweerlieden worden gedropt om de verspreiding van branden te beperken.