Kunstmatige intelligentie verslaat telers

Het Automatoes team, een samenwerkingsverband van de TU Delft, Van der Hoeven Horticultural Projects, Keygene en Hoogendoorn, heeft de tweede Autonomous Greenhouse Challenge 2020 gewonnen. In deze door Wageningen University & Research (WUR) en internetbedrijf Tencent georganiseerde wedstrijd, werden vijf teams uitgedaagd om met behulp van kunstmatige intelligentie cherrytomaatjes op afstand te telen in een kas. Tijdens de challenge wisten alle teams met behulp van Artificial Intelligence een beter netto-eindresultaat in een cherrytomatenteelt te bereiken dan een referentieteam van telers die op de traditionele manier teelden. 

Dit werd bekendgemaakt tijdens een publiek webinar met ongeveer 560 deelnemers vanuit de hele wereld, georganiseerd door Greentech. Het gehele webinar is vanaf volgende week terug te kijken op www.greentech.nl/webinar. 

Cherry tomaten  

In de afgelopen zes maanden hebben vijf internationale teams cherry tomaten van het ras ‘Axiany’ op afstand geteeld met behulp van zelf ontwikkelde AI-algoritmes. In de wedstrijd hebben zij het vooral tegen elkaar opgenomen. In een referentiekas werd het gewas geteeld door een groep Nederlandse telers. De telers mochten wél in hun kascompartiment komen, tenminste tot de Corona-crisis uitbrak. Daarna vond veel communicatie plaats met een van de voor het kascompartiment verantwoordelijke telers van WUR. 

Besturing van kas en gewas op afstand

Op 16 december 2019 werden de jonge tomatenplanten in de kas geplant. Enkele dagen later werd de besturing van kas en gewas op afstand overgenomen door de teams vanuit hun eigen land. Op 29 mei zijn de laatste tomaten geoogst en warden alle data geanalyseerd.

Elk team beschikte over een eigen hightech kascompartiment van 96 m2. Elk kascompartiment was uitgerust met dezelfde installaties. Teams voegden verschillende eigen sensoren toe om het tomatengewas te monitoren. 

Hoogst mogelijke kwaliteit 

Het Automatoes-team besloot te focussen op het bereiken van de hoogst mogelijke kwaliteit van de tomaten, om zo de best mogelijke prijs te realiseren, evenals op maximalisatie van de fotosynthese. Het team won op alle drie de onderdelen van de Challenge: nettoresultaat, duurzaamheid en Artificial Intelligence-strategie. 

In het winnende team van Automatoes zitten consultants, data scientists, engineers, onderzoekers en studenten van TU Delft, Van der Hoeven Horticultural Projects, KeyGene en Hoogendoorn Growth Management.