Exoskelet met robotarmen van twee meter

Detail2-2048x1152

Onlangs introduceerde de Amerikaanse robotbouwer Sarcos de Guardian GT. Dit exoskelet bestaat uit twee op een rijdend platform gemonteerde robotarmen en een 'robotpak' dat beschikt over haptische feedback. De armen zijn zo'n twee meter lang, kunnen elk 230 kilogram tillen en halen hun energie uit batterijen, diesel of propaan.

Met de Guardian GT hoopt Sarcos een nieuw segment in industriële robotica aan te boren. Want in tegenstelling tot wat hun krachtpatserige voorkomen doet vermoeden, leveren de robotarmen zeer precies werk af. Dit heeft deels te maken met de snelle controllers waarmee het systeem is uitgerust, maar ook met de manier waarop de interactie met de bestuurder plaatsvindt. Zo lijkt het door slim geplaatste camera's voor de robotpakdrager net alsof de robotarmen van hem- of haarzelf zijn. En door de haptische feedback voelt de bestuurder of iets zwaarder is of niet, wat een natuurlijkere besturing mogelijk maakt.

https://vimeo.com/214119048

Voor wat betreft industriële toepassingen noemt Sarcos een heel lijstje aan mogelijkheden. De robot kan van uiteenlopende gereedschappen worden voorzien om te (plasma)snijden, slijpen of lassen. Maar hij kan natuurlijk ook gewoon dingen heel stevig beetpakken. Grote vaten met gevaarlijke stoffen bijvoorbeeld, die vervolgens veilig geleegd worden. Of zware buizen of profielen die ergens gepositioneerd moeten worden. Ook noemt Sarcos het draaien aan kleppen in leidingen of drukken op knoppen op plekken waar je liever geen mensen aan het werk hebt. Waar je de Guardian GT voor gebruikt? Dat is dus helemaal aan de klant. Elke versie worden klantspecifiek gebouwd.

Exo.4-2048x1366-300x200 Snake-stiars-2000x1300-300x195

Overigens heeft Sarcos ook de Guardian XO en de Guardian S in haar productportfolio. De XO is een echt robotpak waarin je aan de wandel kunt en de S staat voor een robotslang met IoT-functionaliteit. Laatstgenoemde is specifiek gemaakt om op gevaarlijke, moeilijk bereikbare plekken data te verzamelen, een habitat waar uiteraard ook de GT zich prima thuis voelt.