Vidra geeft voorkeur aan robot boven cobot

Easy Robotic Cell

Na een uitgebreid onderzoekstraject koos Vidra Metaalproducten BV uit Nijverdal voor een robot in plaats van voor een cobot. In dit geval gaat het om de Ready Robotic Cell van lasrobotspecialist RobWelding. "De bewegingssnelheid, stabiliteit en goede product-prijsverhouding gaven de doorslag", zegt business unit manager Paul Brandenburg.

Vanwege de vraag uit de markt voor een eenvoudig te programmeren lasrobot inclusief de bijbehorende robotcel, ontwikkelde RobWelding de kant-en-klare Easy Robotic Cell (ERC). Deze is vergelijkbaar met een cobot, maar heeft meerdere voordelen stelt Martijn Hubers, sales advisor bij RobWelding. "Met een robot kun je meer in de toekomst, want deze is volop modulair uit te breiden met manipulatoren, sensoren en dergelijke. Met een cobot kun je op een gegeven moment niet veel extra’s meer." De prijzen van de ERC van RobWelding en een cobot ontlopen elkaar nauwelijks.

Vidra Metaalproducten koos niet voor dit instapmodel maar voor de grotere en Ready Robotic Cell, om zo de voordelen die een manipulator biedt ten volle te benutten. Hierdoor hoeven de producten niet manueel omgedraaid te worden, waardoor een kortere cyclustijd ontstaat, wat resulteert in een goedkoper product. 

Zelf laspaden programmeren

Het instapmodel ERC is specifiek ontworpen voor eenvoudige lastaken. Door het gebruik van een solide gatentafel zijn producten snel en eenvoudig op te spannen, waardoor voor kleine series geen mallen nodig zijn. De lasrobotspecialist levert deze robotcel kant-en-klaar.

Separaat aan de robotontwikkeling programmeerde RobWelding de in eigen huis ontwikkelde Easy Programming-software. "Hiermee kan iedereen, ook zonder cursus, laspaden programmeren, inclusief lasparameter. De ERC stuurt de benodigde lasparameters via een CAN-bus aan, zodat ook real time tijdens het lassen de parameters aangepast kunnen worden", aldus Hubers.