Veilige en nauwkeurige ondersteuning van de mens in de productie

De nieuwe samenwerkingsrobot van Mitsubishi Electric, de MELFA ASSISTA, is ontwikkeld om naast de menselijke bedieners te werken zonder dat er bewakers of veiligheidshekken nodig zijn, terwijl hij voldoet aan de nieuwe eisen voor voldoende afstand tot de werknemers op de productielocaties. De cobot biedt maximale veiligheid en duurzaamheid in combinatie met gebruiksgemak en programmering, met behoud van een zeer hoge positionele herhaalbaarheid.

MELFA ASSISTA  1

De cobot voldoet aan de behoeften van zowel standaard industriële als milieugevoelige toepassingen - zo kan hij bijvoorbeeld worden geleverd met gecertificeerd NSF H1-vet (National Sanitation Foundation richtlijnen) voor toepassingen zoals de voedingsmiddelen- en drankensector. Hij kan complexe en delicate assemblagetaken uitvoeren, nauwkeurig werken of repetitieve pick-and-place-bewerkingen met de hoogste mate van consistentie en betrouwbaarheid, terwijl hij flexibel kan reageren op snel veranderende bedrijfsomgevingen en sociale behoeften. Toepassingsvoorbeelden zijn onder andere het werken naast menselijke operators in de autoassemblage of het uitvoeren van verpakkingswerkzaamheden op productielijnen.

Het instellen van de cobot wordt vereenvoudigd met behulp van directe teach-functionaliteit waarbij de gebruiker de arm vasthoudt en naar elke gewenste positie beweegt; de positie wordt vervolgens opgeslagen door op een knop te drukken op het toetsenbord dat in de cobot-arm is ingebouwd. Het proces is zowel tijdbesparend als intuïtief voor de operators. Dit is een aanvulling op de visuele programmeersoftware die wordt gebruikt voor complexere bewerkingen - het RT Visualbox-pakket maakt zowel slepen en neerzetten als individuele aanpassingen aan elke beweging mogelijk. Dit betekent dat kosten voor extra robotprogrammering kunnen worden bespaard, omdat de operators de instellingen kunnen wijzigen zonder gespecialiseerde robotkennis.

De MELFA ASSISTA cobot heeft een uitzonderlijk hoge herhalingsnauwkeurigheid van ±0,03 mm bij een nominaal laadvermogen van 5 kg en een bereikstraal van 910 mm. Het maakt een hogere productkwaliteit mogelijk, waardoor de tijd die nodig is voor de kwaliteitscontrole navenant korter wordt, waardoor een hogere algemene kwaliteitsnorm wordt gegarandeerd. Dit breidt het scala aan mogelijke toepassingen uit tot Life Sciences, precisie-assemblage, hoogwaardige verpakkingen of componententransferprocessen.

Een ander voordeel van de MELFA ASSISTA is de mogelijkheid om te schakelen tussen de collaboratieve modus - waar het werkt met de lagere snelheden die typisch zijn voor een cobot - en een hogere snelheidsmodus voor gebruik in een meer industriële 'coöperatieve productie'-omgeving. Dit zorgt voor maximale toepassingsflexibiliteit en levert de best mogelijke return on investment op.

De nieuwe cobot voldoet aan alle relevante veiligheidseisen zoals gedefinieerd onder ISO 10218-1 en ISO / TS 15066. De foutdiagnose en de bedrijfstoestand worden ook weergegeven door een 6-kleuren LED-ring, die altijd zichtbaar is rond de onderarm van de robot.

MELFA ASSISTA 2