Sluit uw drukmeting aan op de toekomst

Endress+Hauser druktransmitters

Endress+Hauser lanceert de nieuwe Cerabar- en Deltabar-druktransmitters. Dankzij hun Bluetooth-interface zijn ze eenvoudiger te bedienen en efficiënter te onderhouden in veiligheidskritieke systemen. De nieuwe drukmeetlijn combineert een hoog veiligheidsniveau met een verbeterde productiviteit. De door Endress+Hauser ontwikkelde Heartbeat Technology vormt de basis voor voorspellend onderhoud en maakt het mogelijk de functionaliteit van de apparaten zonder procesonderbreking te verifiëren. 

Er zijn verschillende redenen waarom bedieningsgemak een groot voordeel is. Veel industriële sectors kampen met een toenemend gebrek aan gekwalificeerd personeel. Bij grote fabrieksrevisies zijn vaak dienstverleners betrokken waarvan het personeel geen grondige kennis heeft van de apparatuur en systemen ter plaatse.

De hoeveelheid veiligheid gerelateerde apparatuur is de afgelopen jaren ook aanzienlijk toegenomen, bijvoorbeeld in de chemische industrie, en daarmee het aantal kostbare bewijstests van het veiligheidsintegriteitsniveau (SIL).

Verhoging productiviteit

Om aan al deze ontwikkelingen te voldoen heeft Endress+Hauser de nieuwe drukmeetlijn Cerabar en Deltabar vereenvoudigd. Dit komt tot uiting in de intuïtieve bediening via de SmartBlue-app, die begeleide bedieningssequenties voor parametrisering en inbedrijfstelling van de druksensor omvat. Dit wordt mogelijk gemaakt door een extra Bluetooth-interface, die afstanden tot 15 m overbrugt. Meetpunten die moeilijk te bereiken zijn of in explosiegevaarlijke omgevingen zijn dus gemakkelijk te onderhouden, zelfs als ze alleen via een 4-20 mA-interface in het proces zijn geïntegreerd.

Cerabar PMP71B

De werknemer hoeft de behuizing niet te openen of een kabel aan te sluiten. Realtime gegevens van de druktransmitter zijn op elk moment beschikbaar. De Bluetooth-verbinding heeft een speciaal protocol dat voldoet aan de verhoogde veiligheidseisen in industriële toepassingen. Het Fraunhofer Institute AISEC testte de interface op zijn beschermingsniveau en beoordeelde deze als 'hoog' voor protocol en algoritme.

Ontgrendel IIoT-potentieel

De NAMUR roadmap 'Process-Sensors 4.0' noemt drie belangrijke criteria voor digitale processensoren: draadloze communicatie, sensordiagnose en het verstrekken van informatie over de sensor en het proces. Met de optioneel verkrijgbare Bluetooth- en Heartbeat Technology-functies voldoen de nieuwe Cerabar- en Deltabar-productlijnen aan deze criteria.

Heartbeat Technology ondersteunt bijvoorbeeld onderhoudspersoneel bij het verifiëren van hun meetpunten. Dit kan via een Bluetooth-verbinding en met één druk op de knop met de SmartBlue app. De verificatie kan in minder dan 3 minuten zonder procesonderbreking worden uitgevoerd. Er wordt automatisch een verificatieprotocol gegenereerd met gedetailleerde test informatie. Basis hiervoor is de continue zelfdiagnosefunctie van de druktransmitters. Hierdoor wordt een diagnostisch dekkingspercentage van meer dan 95 procent bereikt.

Deltabar PMD75D

Met deze informatie is het mogelijk systeemrevisies en onderhoudswerkzaamheden voor meetapparatuur van tevoren te plannen en downtime te verminderen. Dit vereenvoudigt de onderhoudsprocessen aanzienlijk. Heartbeat Technology stelt gebruikers in staat hun productieprocessen te optimaliseren door middel van data-gebaseerde inzichten in het proces. Het biedt transparantie over de conditie van de meetapparatuur en het proces.

Heartbeat Technology kan echter nog meer. Het detecteert ook onregelmatigheden in het proces, bijvoorbeeld een defecte kabel of detecteren van geblokkeerde impulslijnen door gekristalliseerd medium met drukverschiltransmitters. Deze gegevens vormen de basis voor voorspellend onderhoud.

Verbetering procesveiligheid

Begeleide bedieningssequenties ondersteunen medewerkers bij inbedrijfstelling van meetpunten en SIL-proof testen. Ze laten de operator stap voor stap zien wat hij moet doen. Dit voorkomt bedieningsfouten, zogenaamde systematische fouten, en verhoogt de veiligheid. Tegelijkertijd kunnen deze taken sneller worden voltooid.

Het nieuwe kleurendisplay biedt ook veiligheid. In geval van een fout schakelt het over van groen naar rood en biedt dus snel een visueel overzicht.

De nieuwe Cerabar- en Deltabar-druktransmitters zijn voorzien van beproefde en betrouwbare sensortechnologie met een slim veiligheidsconcept en beschikken over efficiënte bedieningsconcepten die tijdens apparaatparametrisering systematische fouten voorkomen. Ze ondersteunen het veiligheidsniveau van het systeem en de onderhoudskosten tijdens inbedrijfstelling en reparatie.

De voordelen van de nieuwe druktransmitters op een rij

Verbeter uw procesveiligheid

 • Virtuele wizards leiden door de SIL-vergrendelings- en prooftest en voorkomen zo bedieningsfouten
 • Safety by Design: Ontwikkeld volgens IEC 61508
 • Een checksum (CRC) zorgt ervoor dat beveiligingsparameters ongewijzigd blijven
 • De achtergrondverlichting van het display verandert in geval van fouten van groen naar rood

Verhoog uw productiviteit

 • Intuïtieve bediening via Endress+Hauser SmartBlue-app en Bluetooth-interface
 • Begeleide bedieningssequenties vereenvoudigen de inbedrijfstelling
 • Het HistoROM data management concept zorgt voor een veilige en eenvoudige overdracht van de parameters
 • Bediening van het apparaat zonder de deksel te openen

Ontgrendel IIoT-potentieel

 • Verificatie van apparaten zonder procesonderbreking dankzij Heartbeat Technology
 • Heartbeat Monitoring kan procesonregelmatigheden en verstopte impulslijnen detecteren
 • Heartbeat Technology biedt slimme diagnostische functies