Rusland brengt humanoïde robot naar ISS

fedor

Rusland heeft onlangs een humanoïde robot met een onbemande raket naar het International Space Station (ISS) gestuurd. Aanvankelijke zou de robot op zaterdag 24 augustus aan boord gaan. Door problemen met het automatische dockingsysteem mislukte dit. Op dinsdag 27 augustus lukte dit alsnog.

In totaal verbleef de robot tien dagen aan boord van het ISS om te leren astronauten te assisteren. Het gaat om een humanoïde robot, wat erop neerkomt dat het apparaat een menselijke vorm heeft. Zo heeft de robot armen, handen en vingers. Het is de eerste robot die Rusland naar het ISS stuurt. De robot heet Fedor, wat staat voor Final Experimental Demonstration Object Research. Fedor kan bewegingen van menselijke bestuurders kopiëren. In de ruimte probeert de robot taken uit te voeren zoals schroevendraaiers en brandblussers gebruiken.

De robot heeft ook een eigen Twitter-account voor het delen van updates. Zijn eerste tweet bij aankomst? ‘Sorry voor de vertraging. Ik zit vast in het verkeer, maar ben klaar om verder te gaan’.

Tijdens de lancering nam Fedor plaats in een aangepaste pilotenstoel. Hij droeg een Russische vlag en zei tijdens het opstijgen: 'Laten we gaan, laten we gaan'. Daarmee verwees de robot naar de woorden die Yuri Gagarin uitsprak toen hij als eerste Russische astronaut in een raket lanceerde

In het verleden zijn vaker robots naar de ruimte gezonden. NASA bracht in 2011 de humanoïde Robonaut 2 naar de ruimte. Deze robot keerde vanwege technische problemen in 2018 terug naar de aarde. In 2013 bracht Japan de kleine robot Kirobo naar het ISS. Deze robot kon in het Japans met astronauten praten.