Procentec biedt 'eerste verdedigingslinie voor industriële netwerken'

Procentec Security Center

Procentec, een van 's werelds toonaangevende producenten van diagnose- en monitoringtools, presenteerde op 8 april vier nieuwe oplossingen en een brede subset van Osiris-functionaliteiten, die zich allemaal richten op het monitoren van netwerkbeveiliging. De vitual product launch is nog enige dagen online te bezoeken.

De vier nieuwe releases vervullen verschillende beveiligingstaken, maar de rode draad is dat ze zowel externe als interne bedreigingen aanpakken. Dit is belangrijk nieuws voor iedereen die zich niet alleen zorgen maakt over de dreiging van hackers en malware, maar ook van personen met legitieme toegang tot hun netwerk.

Pieter Barendrecht, CEO van Procentec, is enthousiast over de lancering. "Tegenwoordig is onopzettelijke of opzettelijke sabotage een grote zorg bij iedereen die voor zijn geautomatiseerde processen vertrouwt op een industrieel netwerk. Of het nu gaat om een fout door onervarenheid met een taak of protocol, of om een actie die erop gericht is schade toe te brengen, het kan leiden tot downtime. En dat is kostbaar."

Security License

De eerste is Security License, dat permanent toezicht houdt op wijzigingen in industriële netwerken die afgeschermd van of juist verbonden zijn met het internet. Het geeft je overzicht en controle vanuit een centraal punt en helpt je sneller te reageren op kwetsbaarheden in de beveiliging.

"Nu veel industriële netwerken geïntegreerd zijn met IT en internet, wordt er veel aandacht besteed aan aanvallen van buitenaf", zegt Barendrecht. "Maar een aanzienlijk deel van de inbraken wordt helaas uitgevoerd door personeelsleden. Daarom hebben we Security License ontwikkeld om zowel externe als interne bedreigingen te kunnen opsporen."

Network Compare

De volgende release is Network Compare. Dit geeft Ethernet-netwerken een extra beveiligingslaag door permanent te controleren op eventuele wijzigingen, nadat er een snapshot van de status is gemaakt. Als er vervolgens een wijziging optreedt, worden er diverse waarschuwingen verstuurd, zodat netwerkbeheerders de tijd hebben om tijdig en adequaat te reageren.

De twee overige releases zijn LockBox en SeeVerify. Lockbox is een op blockchain gebaseerd platform dat een centraal gecontroleerde catalogus van goedgekeurde firmware biedt, met als doel het hardnekkige probleem van niet-geverifieerde en willekeurig gedownloade software op te lossen. SeeVerify is een interactieve tool die veldtechnici leidt door routinematige en minder routinematige taken. Dit hulpmiddel zorgt ervoor dat belangrijke onderhoudstaken worden uitgevoerd en dat de best practices altijd gevolgd worden.

OT-netwerkbeveiliging

Naast deze vier tools zullen er verschillende nieuwe Osiris-functionaliteiten worden gedemonstreerd, die ook gericht zijn op beveiligingskwesties. "We weten hoe belangrijk het is om industriële netwerken te beschermen tegen aanvallen, ongeacht waar ze vandaan komen," aldus Barendrecht. "Daarom willen we de 'go-to place' worden voor OT-netwerkbeveiliging in de industriële automatiseringsmarkt. Samen bieden onze nieuwe releases de eerste verdedigingslinie van een netwerk."

Wie de Virtuele Productlancering heeft gemist, kan zich aanmelden via de website van Procentec.