Pegamento wint award voor beste robotgestuurde procesautomatisering

Bakkerij Amstelveld

Als eerste Nederlands bedrijf heeft Pegamento de Corporate Excellence Award gewonnen in de categorie ‘Provider van meest klantgerichte RPA-oplossingen’ van het Britse magazine Corporate Vision. Pegamento is een Nederlandse specialist in Robotgestuurde Procesautomatisering (RPA) en kunstmatige intelligentie. 

Pegamento zet deze innovatieve technologie al enkele jaren ook in voor vakantieparken en andere bedrijven in de toerismebranche. “Natuurlijk zijn we blij verrast met deze internationale erkenning van ons werk”, zegt directeur Serge Poppes van Pegamento. “Robotisering en AI kunnen echt van toegevoegde waarde zijn in de dienstverlening van bedrijven, maar alleen als de processen die hiervoor nodig zijn ook goed worden ingericht. Dan ontstaat er een win-winsituatie voor consumenten en ondernemingen.”

Bereikbaar voor mkb-bedrijven

Pegamento beschouwt de Corporate Excellence Award als een stimulans om de ambities door te zetten. Eén daarvan is het toepassen van kunstmatige intelligentie bij mkb-bedrijven. “Er wordt nog vaak gedacht dat AI alleen bereikbaar en betaalbaar is voor grote industriële ondernemingen en multinationals. Maar ook het mkb kan een digitaliseringsslag maken met dit type innovatieve IT-oplossingen”, aldus Poppes.

Voor bakkerij Amstelveld heeft Pegamento dit jaar een systeem ontwikkeld dat per dag 200.000 broodjes op kwaliteit scant en selecteert op kwaliteit. Pegamento gaat deze mogelijkheden zowel landelijk als internationaal breder voor het voetlicht brengen.

Eerste bakkerij met AI-systeem

Bakkerij Amstelveld is de eerste bakker in Nederland die een AI-systeem gebruikt om elk broodje te controleren. Pegamento bouwde het systeem dat leert om de kwaliteit van klein brood te herkennen door middel van vorm, kleur en grootte. “We hadden nooit gedacht dat AI óók een toevoeging kon zijn op ons werk als bakker”, zegt Danny Ilcken van Bakkerij Amstelveld.

Een camera scant elke dag 200.000 kleine broodjes. Een eerste AI-netwerk bekijkt welk type brood het betreft en zorgt ervoor dat elk individueel broodje gedetecteerd kan worden. Vervolgens kijkt een tweede AI-netwerk of de kwaliteit voldoet. Het systeem wijst het niet gewenste brood af en stuurt dit middels een Programmable Logic Controller (PLC) door naar een van de afwijsbanden.