Garvis lanceert bionisch planningssysteem

Garvis

Covid-19 heeft duidelijk gemaakt dat bedrijven hun forecasts niet meer kunnen baseren op data uit het verleden. Het nieuwe platform Garvis zorgt voor een revolutionaire ommekeer in de manier waarop planners en ondernemingen hun voorraden beheren. Het bionisch planningssysteem, gebaseerd op artificiële intelligentie, combineert de eigen inzichten van planners met realtime data-analyses. Garvis dringt fouten in de bevoorradingsketen met 30 procent terug en zorgt voor een aanzienlijke kostenbesparing.

Bedrijven opereren vandaag in een digitale en globale wereld die razendsnel evolueert, maar de beschikbare technologie biedt onvoldoende antwoorden op die complexiteit. Planners moeten hun forecasts noodgedwongen baseren op starre, verouderde systemen die niet opgewassen zijn tegen een pandemie of een containerschip dat het Suez-kanaal blokkeert. Het resultaat zijn overstocks en/of voorraadtekorten die wegen op de rendabiliteit. 

Radicaal andere boeg

Het Antwerpse AI-bedrijf Garvis, dat nauw samenwerkt met de Universiteit Antwerpen, gooit het over een radicaal andere boeg. Het nieuwe SaaS-platform stapt af van de voorraadprognoses die vertrekken van data uit het verleden en die veel te traag reageren op veranderingen in de wereld. Het bionisch planningssysteem combineert artificiële intelligentie met de inzichten van de planner en is staat  een hele reeks realtime data binnen én buiten de eigen bedrijfsomgeving te analyseren, zoals online prijzen, point of sales data of sociale media. Zo kunnen planners en bedrijven snel en flexibel inspelen op onverwachte wendingen en schommelingen in de vraag naar hun producten.

De planners en hun inzichten en expertise blijven centraal staan in het platform. De planners staan voortdurend in dialoog met de (artificiële) intelligentie van het systeem, maar ze nemen zélf de beslissingen. Machine learning zorgt ervoor dat de prognoses van Garvis steeds slimmer worden, dankzij de interacties met de gebruiker en de groeiende hoeveelheid beschikbare data.

Eerste bionische planningssysteem

“Garvis is het allereerste échte bionisch planningssysteem. Het maakt een naadloze interactie tussen mens, machine en data mogelijk. In de snel veranderende omgeving van vandaag is dat een noodzakelijke voorwaarde geworden om de beste resultaten te halen”, zegt Piet Buyck, oprichter en CEO van het Antwerpse bedrijf.

Garvis is een revolutionair forecasting platform dat de planner centraal, zegt Piet Buyck (foto: Garvis). Tekst gaat verder onder de foto.

Piet Buyck

Een bionisch planningssysteem zorgt voor meer actuele en betrouwbare prognoses. Het kan de foutenmarge bij de forecasts volgens een rapport van Boston Consulting Group met 30 procent verminderen, en kan zowel de omzet als de ebitda (bruto winst) van bedrijven een boost geven van 2 tot 4 procent.

“Het klassieke planningsproces is nog altijd sterk handmatig, het is beperkt en het is vooral tijdrovend. 68 procent van alle bedrijven werkt nog altijd met spreadsheets. Als ze dan voor nieuwe technologie kiezen, laten ze een duur systeem bouwen dat maanden implementatie vraagt en dat al snel weer gedateerd is. Met ons AI-platform kunnen zowel kleine als grote bedrijven binnen één dag aan de slag, zonder complex implementatieproces", zegt Buyck.

Garvis neemt volgens Buyck het voortouw in de nieuwe generatie van planningssoftware (beeld: BCG).

Supply chain planning

Garvis werkt nu al samen met bedrijven als Serax en Evolution 21 en maakt ook deel uit het Microsoft for Start-ups programma, Start it @KBC en het Oracle-programma. Om de verwachte groei het hoofd te kunnen bieden, werft het bedrijf "nationaal en internationaal sterke developers, data-analysten en sales-profielen".