Flexibel machine componenten integreren tijdens productie: Safety Hot Swap

Safety Hot Swap

Het S-DIAS Safety systeem van SIGMATEK voorziet de gebruiker een hoge mate van vrijheid bij het ontwerpen van projecten voor veiligheids-concepten. Ideaal voor modulaire productiemachines of lijnen met optionele modules zoals laad- en losunits of handling- en transportsystemen. De modulaire machine units zijn uitgerust met hun eigen veiligheidsbesturing en communiceren via een hoger besturingsniveau met het VARAN industriële ethernet. De nieuwe Hot-Swap-functie zorgt ervoor dat de machine-componenten met hun Safety cpu's flexibel in het systeem kunnen worden geïntegreerd; uitloggen en inloggen op het computernetwerk op een andere locatie -en dat tijdens runtime. De primaire centrale veiligheidsbesturing kan tot 70 optionele substations met noodstopfunctie beheren. 

Het overal  Safety programma wordt eenmalig gemaakt met alle deelnemende units in het machine netwerk en net als een modulaire machine of lijn kunnen deze vervolgens naar wens worden gecombineerd. Optionele systeemmodules met geïntegreerde noodstopfunctie kunnen worden toegevoegd aan machines en systemen of afgemeld tijdens actieve werking zonder herstart. De verbinding  wordt dynamisch gemaakt met behulp van een eenvoudig functiegericht inlogmechanisme – zonder een hardware schakelaar. Het  einde van de verbinding wordt geactiveerd met een beveiligde ingang. Via de plug & Play-functie bespaart de flexibele SIGMATEK Safety-oplossing de gebruiker waardevolle tijd in het productieproces en verhoogt tegelijkertijd de output. 

Wanneer een unit wordt gescheiden van de centrale Safety besturing zonder eerst uit te loggen, wordt een noodstop geactiveerd in alle aangesloten machine modules nadat de configureerbare Watchdog-tijd is verstreken. 

Naast de Safety controller bevat het modulaire Safety systeem in pocket formaat verschillende Safety-I/O's en drives met Safety functies. De veiligheidsoplossing kan daarom perfect op de veiligheidsrelevante toepassing worden afgestemd. 

SIGMATEK heeft de veiligheidstechniek zo ontworpen, dat de veiligheids-relevante signalen via een Black Channel over alle transport media (ethernet, can) verstuurd kan worden. Met kabel-aangesloten oplossingen is een enkele kabel voldoende voor veiligheid en standaard communicatie. Data wordt verzonden via de Industrial Ethernet VARAN, maar kan ook draadloos worden verzonden met WLAN. Het trilling bestendige S-Dias veiligheidssysteem is daarom ook optimaal geschikt voor mobiele toepassingen zoals “Driverless” transportsystemen. 

Met de LASAL SAFETY Designer kunnen de veiligheidstoepassingen van S-Dias comfortabel worden geconfigureerd. De efficiënte engineering tool biedt een uitgebreide bibliotheek met standaard, evenals Safety functie componenten (gebaseerd op de PLC Open standaard). 

De S-DIAS veiligheidsoplossingen voldoen aan SIL 3 (conform IEC 62061) en PL e Cat. 4 (volgens EN ISO 13849-1/-2).