EYE-ON-A-CHIP

Vanuit de Top Sector Life Sciences & Health ­krijgen zeven projecten een subsidie voor een ‘showcase’ die de mogelijkheden van een ­organ-on-a-chip laat zien. Bij drie daarvan is de Universiteit Twente betrokken: het eye-on-a-chip project, een chip om uitzaaiingen te bestuderen en een chip voor verbeterde behandeling van hart- en vaatziekten.

Eye on a chip

Een organ-on-a-chip is een vloeistofsysteem met microkanalen, met daarin een reservoir voor levend celmateriaal. Het mini-orgaan krijgt voeding vanuit de kanalen, zodat de levensechte situatie wordt nagebootst. Op die manier wordt mogelijk om de reactie van het celmateriaal te testen, op bijvoorbeeld medicatie. Eén van de organ-on-chip projecten is het ‘PLURIMACULA’-project dat als doel heeft om een ­model te maken van het buitenste weefsel van het netvlies.

Achttien miljoen mensen in Europa lijden aan verlies van gezichtsvermogen of zelfs blindheid door leeftijdafhankelijke macula-degeneratie. Wereldwijd groeit dit aantal in 2020 naar 196 miljoen, is de verwachting, waarbij de jaarlijkse kosten voor de zorg naar schatting 284 miljard bedragen. Nieuwe preventieve en curatieve ­behandelingen zijn hard nodig. Goede kennis van de ziekte, via modellen, is essentieel.

Bij leeftijdgebonden maculadegeneratie wordt vooral de buitenste grens van het netvlies aangetast. Het gezichtsvermogen gaat achteruit, te beginnen met de binnenste cirkel van het oog. Het weefsel van het netvlies bestaat uit cellen van verschillende typen, in verschillende lagen en verbonden door bloedvaten. De onderzoekers gaan organ-on-a-chip technologie toepassen om de complexe en gevoelige structuur van het weefsel na te bootsen in een labmodel. Door menselijke stamcellen van de patiënt toe te ­passen, wordt de behandeling ook nog eens ­gepersonaliseerd.