Groene boterham

Liam van Koert

Ook op weg naar Neurenberg ontkom je er niet aan: ‘stockend Verkehr, ofwel Stau’. Baustellen, daar hadden we wel rekening mee gehouden. Maar boeren die de boel ophouden? Dat doen ze toch alleen in Nederland? Blijkbaar was ook bij de buren de tijd rijp voor een boeren­opstand met enkele bescheiden files tot ­gevolg. Of ze net als in Nederland staakten voor soepelere milieueisen? Dat zeiden ze er op de radio niet bij. Maar volgens enkele nieuwssites vonden ze in elk geval de regeldruk te hoog. En ja, dat de grote boeren exodus richting de Nederlandse steden van de westelijke collega’s had inderdaad aanstekelijk ­gewerkt.

Ik stip de protesten hier aan, omdat het nog maar eens aangeeft hoe lastig het is succesvol te verduurzamen als de boterhammen in het gedrang komen. Hadden we onlangs nog een vurige Greta Thunberg voor de microfoon en gingen ook duizenden scholieren naar het ­Malieveld - dat de laatste tijd overigens aardig aan aantrekkingskracht lijkt te winnen - om moeder natuur een hart onder de riem te ­steken. Maar ik gok dat duurzaamheid in de op stapel staande verkiezingen in Groot Brittannië het nog niet eens tot voetnoot heef geschopt. Het gaat om boterhammen. En met name de eigen boterham is belangrijk.

Waarom verbaast het me dan, dat op de SPS geen enkele groene belofte te spotten is? ­Natuurlijk is efficiëntie ook zuinig, maar de tijd waarin energiezuinige aandrijvingen op een hoofdpodiumplek konden rekenen en duurzaamheid een verkoopargument was? Die lijkt vervlogen. Het gaat gewoon weer om de ­boterhammen. Centjes verdienen. Liefst veel en snel. De rest is ondergeschikt.

Uitzondering zijn wellicht de regelaars en ­motoren voor pompen, ventilatoren en compressoren. Het echte laaghangende fruit. Maar u raadt het al: ook daar gaat het niet zozeer om de bespaarde kilowatuurtjes, maar om de ­euro’s die zij vertegenwoordigen.

Ik klink misschien wat somber. Ja, ik verwacht wederom een groene kerst. Maar dan wat mij betreft volgend jaar ook weer een groene SPS. Exposanten, zet die groene oplossingen ­gewoon weer op de digitale menukaart. En ja, dat kan ook prima een groene boterham zijn.