De kip of het ei?

rp_000PHAER.jpg

Het is een vraag waar menig filosoof zich het hoofd over heeft gebroken. Maar sinds Darwin met zijn briljante evolutietheorie op de proppen kwam is het eigenlijk een non-issue. Natuurlijk was het ei er eerst, gelegd door een net-niet-kip. En uit dat bijzondere eerste ei dat een bijzonder stukje dna huisvestte, kroop ergens op deze aardbol een schepsel dat wij tegenwoordig kip noemen.

Met vision lijkt het er vaak net zo aan toe te gaan. In een vicieuze cirkel van kip en ei, wil de visionintegrator maar wat graag een kip verkopen. Het liefst zonder het fysieke ei gelegd te hebben. Een werkende klantspecifieke oplossing laten zien voordat er een opdracht ligt? Dat lijkt veel te kostbaar en dus niet haalbaar. Tegelijkertijd zijn in dit post-financiële-crisis tijdperk de tijden voorbij dat een klant een bestelling plaats op basis van een powerpoint presentatie. Hij wil eerst zien voordat hij gelooft. Gelukkig is Darwin gul als het om goede raad gaat. Natuurlijk heeft de visionintegrator al de nodige ‘net-niet-kippen’ in zijn portfolio die het resultaat zijn van voorgaande projecten. Met hierin opgedane kennis kan met de juiste componenten snel een uniek ei gelegd worden in de vorm van een werkende demo. Het is een investering, maar het resultaat is wel dat de gewenste kip zo goed als zeker gevangen wordt.

In de kip-ei relatie tussen integrator en machinebouwklanten speelt er nog een aspect. Hier is een duidelijke tendens dat innovatieve machinebouwers er voor kiezen de vision expertise in eigen huis te halen en verder op te bouwen. Maar is een machinebouwer wel in staat de laatste stand der visiontechniek bij te houden als dit niet zijn core competentie is? Anderzijds is vision bij deze bedrijven een dusdanig belangrijke technologie geworden, dat de angst leeft afhankelijk te worden van een externe visionintegrator. Wat zou Darwin hier adviseren?

Waarschijnlijk zou hij de vraag opwerpen welke keuze leidt tot het grootste aanpassingsvermogen aan een snel veranderende omgeving. Evolutie is een opmerkelijk iets. Net als de ontwikkeling van het oog begon met een enkele lichtgevoelige cel in een diepe donkere oceaan, raast de ontwikkeling van vision onverminderd voort. Zij die de ‘state-of-the-art’ tot een evolutionair voordeel weten te maken, zullen als ‘fitste overlever’ uit de strijd komen.

Koenraad Van de Veere is directeur van Phaer