Waar komen ineens al die 3D-scanners vandaan?

RapidPro 1

Het had een overvol jubileumfeest moeten worden. Maar ook in Veldhoven drukte Corona een onvermijdelijk stempel op de bezoekersaantallen van RapidPro 2020. Gelukkig heeft elk nadeel zelfs zijn voordeel en was er nu aandacht in overvloed. Ook van een opvallend groot aantal leveranciers van 3D-scanners, wat volgens beursmanager Tom Wessels een verschuiving van 3D-printing naar digitale productie in bredere zin onderstreept.

De auto parkeren is dit keer een makkie. Bijna tot aan de spreekwoordelijke voordeur kan er worden doorgereden, zodat de oversteek jasloos gemaakt kan worden en de garderobe nog leger oogt dan de parkeerplaatsen. Ook de Nederlandse beurzen blijken niet immuun voor Corona, getuige de handwasvoorschriften in het toilet en het vers van de pers nieuws dat ESEF en Technishow naar september zijn verhuisd. Met die rust was het in andere jaren wel anders. Want in de ‘hoogtij’ dagen waar RapidPro profiteerde van de piek van de ‘3D-print hype’ gingen er volgens Wessel 5.000+ bezoekers door de gangpaden.

100 procent beslissen met 50 procent informatie

Gevraagd naar zijn gevoel over RapidPro 2020 noemt hij het een interessante editie. “Natuurlijk zal het jubileumjaar ook de boeken ingaan als het Corona-jaar. Het was het jaar waarin we na uitvoerig overleg met standhouders besloten het evenement door te laten gaan. Lastig, want je moet 100 procent beslissen met 50 procent van de informatie. Het betekende ook dat we enkele grote partijen misten. In totaal ging het om 5 afzeggingen van de 60 exposanten die gezamenlijk goed waren voor 50 vierkante meter. Een enkeling van hen zou ook een lezing verzorgen.

RapidPro 2

Focus op digitale productie

Een van die partijen was Frauenhofer, die net als Sirrus een lezing over digitale productie zou verzorgen. Toch kwam de hernieuwde focus op de hele keten - waar 3D-printen slechts een deelschakel is - volgens Wessels goed tot zijn recht voor de ruim 1.300 bezoekers die wel naar Veldhoven afreisden. “We zijn tien jaar geleden met RapidPro begonnen om onze leden van het HighTech Platform kennis te laten maken met prototyping en de mogelijkheden van 3D-printen. Inmiddels is die markt volwassen aan het worden en zie je dat je 3D-maaktechnologieën niet meer op zichzelf kan beschouwen en ook zaken als model based design, scannen voor reverse engineering of inspectie of simulatie minstens zo belangrijk zijn. De sluitende business cases zijn er hier volop, wat overigens ook geldt voor andere technologieën als vacuümvormen of -gieten. Want ook deze productiemethoden hebben ­onder invloed van digitalisering flinke vorderingen gemaakt. Dan past het niet meer om er een 3D-print jubileumfeestje van te maken.”

Heel veel scanners

Dat brengt ons meteen op een ander opvallend punt: waar komen ineens al die scanners vandaan? Want waar je in voorgaande edities nog struikelde over 3D-printers in allerlei soorten en maten, lijkt dat nu vooral het geval met de 3D-kopieerapparaten. Zo pakt Hexagon flink uit met mobiele systemen voor het inscannen van hele fabrieksvloeren, bijvoorbeeld voor ­augmented reality. Ook vinden we er robot­scanners of machines die helemaal ‘model based inspection’-ready zijn. En voor degene die het in de meetkamer nog met een 2D-plotje moeten doen, is er een tool die het meetprotocol inscant en - met een beetje hulp - aan het te meten werkstuk correleert. Verder valt EMS uit België op. Hun vaste opstelling gecombineerd met een dodecaëder - regelmatig veelvlak met vijfhoekjes - vol laserscanners scant de Metra­SCAN 3D in korte tijd hele complexe werkstukken voor reverse engineering. Dat is mogelijk voor werkstukken tot een grootte van 3,5 ­meter met een nauwkeurigheid van 0,064 mm. En het leuke is dat de outpunt geen puntenwolk, maar direct een STL-file oplevert. Andere scannende exposanten waren onder andere Artec 3D, GOM Inspect en Geopoints 3D scanservice.

Voorspellen

Gevraagd of dat toename in rekencapaciteit, slimmere algoritmes en betere optica meer mogelijk maakt en dat scannerexposanten daarom meer kunnen laten zien, antwoordt Wessels bevestigend. “Een andere reden is natuurlijk ook dat we in het Technishow jaar zitten en we daarom de metaalprinters grotendeels kwijt zijn. Maar de belangrijkste reden is denk ik de eerder genoemde verschuiving van prototyping en 3D-printen naar digitale productie in zijn totaliteit.”

RapidPro 3

En dat laatste in natuurlijk niet zo raar. Ook ­RapidPro ontkomt niet aan de digitaliserings­tsunami met zijn slimme fabrieken en vergaande virtualisatie. Niet voor niets kocht Hexagon drie jaar terug het gerenommeerde simulatiesoftwarebedrijf MSC. Het wilde daarmee een sterkere digitale terugkoppeling kunnen bieden van metingen uit de productie terug richting design en simulatie. Over simulatie gesproken: uiteraard waren er ook weer voldoende Altair-berekeningen te zien. Op het gebied van topologieoptimalisatie - ook een soort simulatie - tot natuurlijk het in 2019 ingelijfde SimSolid.

Het simuleren van digitale tweeling om beter te voorspellen is big business in de digitale productieketen. Of de beste simulatiesoftware ter wereld had kunnen voorspellen dat RapidPro zo’n interessant jubileumjaar in het vooruitzicht had, valt echter te betwijfelen.

Liam van Koert