SPS 2019: van spulletjes naar concrete oplossingen

SPS

Wat waren de te spotten trends op de SPS 2019? Eerlijk gezegd was er weinig nieuws onder de Zuid Duitse zon. Natuurlijk waren er noviteiten op productgebied die speciaal voor Neurenberg bewaard waren om daar onthuld te worden. Maar voor wat betreft kretologieën die de bezoekers naar de stand moesten lokken waren er nauwelijks verrassingen. Industrie 4.0, IIoT, cloud, kunstmatige intelligentie, predictive maintenance, augmented reality, ze waren allemaal weer van de partij. Wel lijkt de tijd van proefballonnetjes en concepten langzaam plaats te maken voor concrete oplossingen.

Smart Production Systems. Dat is waar SPS ­tegenwoordig voor staat. Ook Europa’s grootste automatiseringsbeurs - die voorheen de naam SPS IPC Drives droeg en daarmee een duidelijke focus had op besturingstechnologie - moet blijkbaar met haar tijd mee. Spulletjes zoals een nieuwe plc, sensor of kabel? Daar is de bezoeker blijkbaar niet meer in geïnteresseerd. Hij wil weten wat je er mee kan. Helemaal in relatie tot de grote digitaliseringsgolf die ons dan weer in de wolken drijft.

Dat het belangrijk is te weten wat je met al die spulletjes kan oplossen? De beursorganisatie zal het - net als de marketingmensen van diverse standhouders - vast goed gezien hebben.

Toch moet men ook opletten het kind niet met het badwater weg te gooien. Veel bezoekers zijn namelijk engineers. En die zijn dol op spulletjes. Helemaal spulletjes met een hoog gadget gehalte waar je tal van nieuwe dingen mee kan doen. Geef ze een voorzetje en hun brein zal onvermijdelijk tal van mogelijke toepassingen gaan bedenken. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Wat dat betreft legt de ‘oplossingsverschuiving’ ook wel een andere trend bloot: het langzaam teruglopende aantal engineers.
Want - begrijpelijk - als het gemiddelde technische kennisniveau van de bezoekers terugloopt, dan stijgt de noodzaak de aandacht te verschuiven van wat die spulletjes zijn en hoe ze werken, naar wat je er mee kan. Maar goed, we dwalen af. De trends. Laten we er toch maar eens een aantal bij de kladden pakken.

Digitalisering

Op de SPS 2019 zijn nog meer dan genoeg ­mechanische componenten te vinden. Maar dat ook deze door toevoeging van bits en bytes steeds slimmer worden, is onmiskenbaar. Digitale tweelingen zijn er volop. Soms voor simulatie en engineering toepassingen, soms voor het gebruik in combinatie met augmented reality ter ondersteuning van productie of service­medewerkers. Hierbij speelt dan uiteraard ook de cloud een belangrijke rol voor het opslaan, interpreteren en distribueren van al die digitale tweeling-data. Cloud is overal en het lijkt erop dat steeds meer bedrijven er daadwerkelijk mee aan de gang gaan - al blijven er ook terughoudende geluiden in verband met cyber­security. Dit speelt dan vooral in het mkb, dat lastiger in staat is zich op alle IT-vlakken als ­specialist bezig te houden en een beroep doet op externe aanbieders. Tot slot mag natuurlijk ook kunstmatige intelligentie niet in het digitaliseringsrijtje ontbreken. Wat men er onder ­verstaat wil hier en daar nog wel eens verschillen, al gebuikt het gros van de aanbieders de term in combinatie met condition monitoring. Uiteraard ook dat via de cloud.

Standaarden

Hebben we het over 4.0 dan hebben we het over communiceren. En dat gaat alleen met ­fatsoenlijke standaarden. Waar vorig jaar nog hard op de trommel werd geslagen voor time sensitive networking, bleef het dit jaar opvallend stil rond TSN. Er was geen persconferentie en geen centrale TSN-plek. Wel waren er hier en daar spulletjes met een TSN-stikker en ­paneeltjes met een TSN-architectuur. Maar veelal zat het weggestopt in de ‘solution; of kwam het helemaal niet aan bod. Anders was dat voor OPC UA dat steeds steviger voet aan de grond krijgt. 5G? Nog zo’n afwezige. Dan wel hier en daar wat aandacht voor LoRa en opvallend ook voor Wirepas, een decentraal low energy mesh protocol. Andere ontdekking was eCl@ss dat een product classificatie standaard is, waarmee leveranciers hun producten kunnen beschrijven zodat automatiseringseen­heden - denk aan een robotgrijper - er mee overweg kunnen.

Safety & Security

Met digitalisering en het alles met elkaar verbinden komt ook de noodzaak de dingen secure te houden. Enerzijds gaat dit om data en de ­gevolgen die het voor de bedrijfsvoering kan hebben wanneer je bijvoorbeeld in één klap niet meer over je data kunt beschikken. Maar het gaat ook om veiligheid en de garanties dat machines geen letsel tot gevolg kunnen ­hebben. Hier waren er zowel spulletjes als ­oplossingen te vinden. Producten die middels RFID de toegangsbewaking regelen. Of een veiligheidssysteem waaraan ‘hot swappable’ nieuwe veiligheidsmodules kunnen worden toegevoegd.

Vision en robots

Uiteraard wat hippe woorden specifiek over het vakgebied van vision en robotica. Je zou je immers kunnen afvragen waarom we in een Trends-dossier van Vision + Robotics zoveel ruimte geven aan een beurs die haar naam feitelijk ontleent aan een plc (SPS is ook Speicher Programmierbare Steurung). Dat is simpel. Een camera is een sensor. Een robot een machine. En de trends die op machines en sensoren van toepassing zijn, gelden ook voor ons vakgebied. Bovendien zijn robots opgebouwd met de componenten van SPS-exposanten. En bovendien zijn er meer dan genoeg robots en camera­systemen te vinden. Een paar dingen vallen hierbij op. Zo is het aantal autonome karretjes voor logistieke ondersteuning ook in Neurenberg echt een ding. En waar voorheen ook ‘guided’ systemen in de meerderheid waren - is dat nu toch echt autonoom. Verder blijven sensoren de robot steeds beter bewaken - er waren weer nieuwe robothuid-oplossingen te zien - dit keer voor scara.

Ook het aansturen van robots vanuit de plc lijkt normaler te worden, onder meer omdat robotleveranciers de koppeling met de robot controller toegankelijker maken. Voor wat betreft vision lijkt 3D meer gemeengoed te worden: ook de breder georiënteerde sensorleveranciers bieden het aan. Hetzelfde geldt voor IR en NiR. Zaken als hyperspectraal vind je niet in Neurenberg. Dat is te specialistisch. Net als lenzen en licht. Bovendien zijn dit natuurlijk spulletjes. En ook vision en robots worden graag gepresenteerd als onderdeel van een integrale oplossing.

Tot slot het wellicht meest opmerkelijke feit. Dat was dat duurzaamheid dit jaar nauwelijks een rol speelde op de SPS. Wie weet dat wanneer de broekriem aangehaald moet worden, energie besparen weer een thema wordt.